2019-09-21

Historielagsmøte 21 sep 2019 - Menstad Bydelshus


Torsdag kveld hadde Gjerpen Historielag møte på Menstad bydelshus. 105 personer møtte opp for å høre Trym Staal Eggen kåsere om hendelser fra krigen i Gjerpen, basert på hans fars, Kjell Staal Eggens, nedtegnelser.

Vi fikk høre om hvordan hele Skien ble mørklagt ved at det ble kastet en kjetting over en høyspentledning ved Børsesjø mens det var møte i Festiviteten hvor Quisling skulle tale. Vi fikk også høre om flyslipp ved Mofjellstulen og om hvordan disse ble varslet i koder over radiosendinger fra England. Ved Mofjellstulen skjedde det også dramatikk i krigens siste dager. Tyskerne visste at motstandsmenn gjemte seg i hytter i området, og de tvang en "god nordmann" til å vise dem hvor disse hyttene var. Til sist kom de ad omveier til hytta på Mofjellstulen. Der oppholdt det seg fire menn. De ble advart så pass at de rakk å få tak i skytevåpen, og de klarte å skyte seg ut. En tysker ble drept, alle nordmennene klarte seg.
Vi fikk også høre om likvideringen av en "tyster" ved Blæsa, og om at han ble senket i vannet, og Staal Eggen fortalte levende om "Operasjon betongblanding", sabotasjehandlingen ved Svartufs jernbanebru, 14.mars 1945.

Det ble en spennende kveld, og mange kunne nok tenkt seg å få høre enda mer fra handlingene i Skiensområdet under krigen